Być może nie jest zbyt ambitny, nie na zakwasie, ale jest pyszny, wiem co do niego dodaję i jego przygotowanie to zaledwie kilka minut i kilka składników. W dodatku możliwe są pewne ustępstwa, gdy nie mamy wszystkich składników. A chleb wyrasta nawet na termoobiegu.
Z tym przepisem jesteśmy w stanie szybko opanować sytuację, gdy ktoś krzyknie "Skończył się chleb!" lub zapyta "Kto pójdzie po pieczywo do sklepu?".
Składniki
Z tym przepisem jesteśmy w stanie szybko opanować sytuację, gdy ktoś krzyknie "Skończył się chleb!" lub zapyta "Kto pójdzie po pieczywo do sklepu?".
Składniki
- 0,5 kg mąki *
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 g masła, margaryny lub ok. 3-4 łyżek oleju **
- 7 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych ***
- około 330 ml ciepłej wody (!nie dodawać wrzątku!)
- łyżeczka cukru lub miodu
*** Chleb wyrośnie szybciej gdy skorzystamy ze świeżych drożdży.
Przygotowanie
- Zaczynamy od odmierzenia odpowiedniej ilości ciepłej wody (jeśli nam się spieszy możemy pomieszać wrzątek z zimną wodą mineralną z lodówki, tak żeby woda była ciepła). Do wody dodajemy drożdże oraz cukier lub miód i dokładnie mieszamy. Teraz drożdże mogą chwilę popracować, a my w tym czasie ...
- Do mąki dodajemy sól i margarynę lub olej.
- Następnie wlewamy powoli wodę z drożdżami delikatnie mieszając ciasto drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Na koniec szybko zagniatamy ciasto, by było jednolite.
- Ciasto odstawiamy w cieple miejsce, aby spokojnie wyrosło. Ja wstawiam do piekarnika, który mogę ustawić na 35 stopni C.
- Jeśli ciasto wyrosło (po 30 min lub 60 min) możemy je wstawić do piekarnika nagrzanego na 190-200 stopni C. Możemy je delikatnie posmarować woda z wierzchu i zrobić delikatne nacięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz