poniedziałek, 17 marca 2014

Najprostszy przepis na chleb

Być może nie jest zbyt ambitny, nie na zakwasie, ale jest pyszny, wiem co do niego dodaję i jego przygotowanie to zaledwie kilka minut i kilka składników. W dodatku możliwe są pewne ustępstwa, gdy nie mamy wszystkich składników. A chleb wyrasta nawet na termoobiegu.
Z tym przepisem jesteśmy w stanie szybko opanować sytuację, gdy ktoś krzyknie "Skończył się chleb!" lub zapyta "Kto pójdzie po pieczywo do sklepu?".

Składniki
  • 0,5 kg mąki *
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 25 g masła, margaryny lub ok. 3-4 łyżek oleju ** 
  • 7 g drożdży instant lub 25 g drożdży świeżych ***
  • około 330 ml ciepłej wody (!nie dodawać wrzątku!)
  • łyżeczka cukru lub miodu
* Ostatnio korzystałam z fantastycznej mąki z ziarnami z Sainsbury's, polecam również mąkę ciemną przeznaczoną do wypieku chleba lub zwykłą, białą mąkę. Każdy rodzaj się sprawdził.
** Wychodzi z każdym ze składników. Ostatnio najczęściej robię z margaryną.
*** Chleb wyrośnie szybciej gdy skorzystamy ze świeżych drożdży.

Przygotowanie


  1. Zaczynamy od odmierzenia odpowiedniej ilości ciepłej wody (jeśli nam się spieszy możemy pomieszać wrzątek z zimną wodą mineralną z lodówki, tak żeby woda była ciepła). Do wody dodajemy drożdże oraz cukier lub miód i dokładnie mieszamy. Teraz drożdże mogą chwilę popracować, a my w tym czasie ...
  2. Do mąki dodajemy sól i margarynę lub olej.
  3. Następnie wlewamy powoli wodę z drożdżami delikatnie mieszając ciasto drewnianą łyżką lub szpatułką. 
  4. Na koniec szybko zagniatamy ciasto, by było jednolite.
  5. Ciasto odstawiamy w cieple miejsce, aby spokojnie wyrosło. Ja wstawiam do piekarnika, który mogę ustawić na 35 stopni C.
  6. Jeśli ciasto wyrosło (po 30 min lub 60 min) możemy je wstawić do piekarnika nagrzanego na 190-200 stopni C. Możemy je delikatnie posmarować woda z wierzchu i zrobić delikatne nacięcia. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz