wtorek, 25 marca 2014

Sernik bez sera

Wyobraźmy sobie, że masz wielką ochotę na pyszny serniczek, a w lodówce nie ma śladu białego sera. Co robisz?
a) biegniesz do sklepu po twaróg
b) zastanawiasz się czy w ulubionej cukiernia jeszcze otwarta
c) robisz sernik gotowany (przepis poniżej :)

SERNIK GOTOWANY

Składniki
 2 litry mleka
1 litr śmietany kwaśnej
5 jaj
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
bakalie (wedle uznania, moja propozycja to rodzynki i suszone ananasy)
2 paczki herbatników

Przygotowanie w 4 krokach
1. Do gotującego mleka dolewamy powoli zmiksowaną śmietanę z jajkami. Z tej mieszanki, która co jakiś czas mieszamy powstanie ser, który odcedzamy.
2. Do ostudzonego sera dodajemy zmiksowaną margarynę z cukrem. Na koniec do masy dodajemy cukier waniliowy i bakalie.
3. Na przygotowanej blaszce (proponuję wyłożyć papierem do pieczenia) układamy herbatniki, a następnie wylewamy masę serową. Można zrobić 2 warstwy tego ciasta.
4. Całość wstawiamy do lodówki. Sernik można udekorować polewą czekoladową lub górną warstwą dżemu. Ja postawiłam na porzeczkowy, wspaniale komponuje się z delikatnym smakiem sernika.




Serniki dla Miksera - edycja 1.14

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz